8. okt, 2022

Mandelmjölk

Att göra egen "mjölk" är både enkelt och gott. Jag har provat med både havre och nötter, och har kommit fram till att jag gillar mandelmjölken bäst.
Ibland har jag i en dadel eller ett torkat fikon för att söta den.
Men jag tycker det blir lika bra utan. Vill du kan du skålla mandeln för att få bort det bruna skalet, men jag brukar mixa den som den är. Det ska ju ändå silas bort.
Mandelresterna går att använda i baket om du vill det, eller till chiapudding. Bara fantasin sätter gränsen..

Hos mig går det inte åt så mycket mjölk i taget så jag brukar bara göra en flaska.

Om du vill prova, har du receptet här:

2 dl mandel som blötlagts över natten, häll bort blötläggningsvattnet på morgonen och fyll på med
6 dl kallt vatten

1 dadel eller 1 torkat fikon (om du vill ha en sötare smak, prova dig fram)

Mixa ordentligt i några minuter- klart!

Sila genom silduk eller bara vanlig sil, beroende på hur fin du vill att mjölken ska vara
Häll upp i glasflaska och förvara i kylen 3-4 dagar